Prof. dr. I.Q. (Quintus) Molenaar

De afgelopen 20 jaar heb ik mij volledig toegelegd op de zorg voor patiënten met aandoeningen aan de lever, alvleesklier en galwegen (HPB). Door mijn uitgebreide training in de HPB-chirurgie en levertransplantatie heb ik mij gespecialiseerd in het verwijderen van de meest uitgebreide tumoren. Hier ligt dan ook mijn focus. Het verleggen van grenzen om het voor de patiënt beter te maken en meer patiënten te kunnen behandelen. 

Sinds 2018 ben ik aangesteld als Hoogleraar HPB-chirurgie. Een voorbeeld van mijn wetenschappelijk onderzoek is de internationale PELICAN studie. Hierin bestuderen we een nieuwe behandeling voor patiënten met alvleesklierkanker waarbij de tumor te uitgebreid is om operatief te verwijderen: een ‘locally advanced pancreascarcinoom’ (LAPC). Vaak kan de alvleesklierchirurg uit ons team na FOLFIRINOX chemotherapie de tumor alsnog veilig verwijderen.

Eén van mijn andere aandachtsgebieden is ‘minimaal invasieve’ lever-, galweg- en alvleesklierchirurgie met de Da Vinci robot. Hoe kunnen wij de operatie minder zwaar maken voor de patiënt, met minstens dezelfde kwaliteit van zorg? Ons team heeft in 2016 als eerste in Nederland een robot Whipple-operatie uitgevoerd. Wij hebben nu een van de grootste robot HPB-programma’s van Europa. Er komen vaak buitenlandse chirurgen bij ons kijken om de techniek te leren en met veel plezier bezoek ik als proctor (onderwijzer) ook ziekenhuizen in andere landen om daar te helpen met de robot-operatie.

Als bestuurslid van de Dutch Pancreatic Cancer Group en verschillende expert panels wil ik een bijdrage leveren voor de zorg van patiënten in heel Nederland. Binnen ons team doen wij dat door continue kritisch te kijken naar onze eigen resultaten en te zorgen dat die uitstekend blijven. Alle behandelingen binnen handbereik hebben en proberen steeds weer te verbeteren. Ik denk dat we hierin allemaal winnaar zijn, zowel de arts als de patiënt.