Vragen

 

Hieronder hebben wij een lijst gemaakt van veel gestelde vragen. Klik op de vraag en het antwoord verschijnt. Heeft u nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder.

+ Is alvleesklierkanker te genezen?

De behandeling van alvleesklierkanker (ook wel pancreascarcinoom) is ingewikkeld. Ook na een succesvolle behandeling komt de ziekte op termijn vaak terug. De beste uitkomst geeft een operatie waarbij de tumor wordt verwijderd (bijvoorbeeld een Whipple of pancreatoduodenectomie) in combinatie met chemotherapie.

Vaak krijgt een patiënt te horen dat een operatie niet mogelijk is omdat de tumor te uitgebreid is. Soms kan na een voorbehandeling met FOLFIRINOX chemotherapie de tumor toch alsnog worden verwijderd. Binnen het team van chirurgen van HPB Chirurgie Utrecht is veel ervaring met dit soort uitgebreide operaties en behandelen wij patiënten uit heel Nederland.

Na een succesvolle alvleesklieroperatie moet het herstel ook zo goed en snel mogelijk verlopen. Een goede kwaliteit van leven is immers het allerbelangrijkste. Onze patiënten worden na de operatie daarom opgenomen op een gespecialiseerde verpleegafdeling. Hier staan expert verpleegkundigen en artsen 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar om eventuele complicaties snel te herkennen en te behandelen met de nieuwste technieken. Hierdoor is de kans om ernstig ziek te worden als gevolg van complicaties na een operatie door ons team heel erg laag.

+ Waar is de beste behandeling voor alvleesklierkanker, galwegkanker en lever uitzaaiingen?

Om te zorgen dat u een grotere kans op genezing heeft is het belangrijk dat u door een gespecialiseerd team wordt behandeld. Ons regionale HPB-team bestaat uit chirurgen en andere specialisten die zich volledig toegelegd hebben op de behandeling van deze type kankers. Hierdoor zijn wij uitgegroeid tot een van de grootste centra in Nederland en hebben wij ruime ervaring met de behandeling en nazorg van alvleesklierkanker, galwegkanker en lever uitzaaiingen. Door de uitgebreide expertise kunnen wij de beste en meest persoonlijke behandeling voor de individuele patiënt maken en combineren met de nieuwste technieken. Doordat wij werken met een gespecialiseerd team zijn de kansen op complicaties lager en kans op overleving groter.

+ Wat zijn de complicaties of bijwerkingen van een alvleesklieroperatie?

Operaties aan de alvleesklier zijn grote en ingrijpende operaties. Na de alvleesklieroperatie zullen veruit de meeste patiënten echter weer een normaal leven hebben zonder beperkingen. De operatie gebeurt vaak via een grote wond. In ons gespecialiseerde team maken wij echter gebruik van de nieuwste technieken.

Zo kunnen wij bijvoorbeeld de Whipple operatie (ofwel pancreatoduodenectomie) en pancreas staart verwijdering tegenwoordig ook via de kijk-operatietechniek uitvoeren. De operatie gebeurd dan via kleine wondjes met gebruik van de Da-Vinci operatierobot. Hierdoor kan de patiënt na de operatie sneller en makkelijker bewegen en dit zal het herstel mogelijk bespoedigen.

Een grote operatie kan gepaard gaan met verschillende complicaties zoals een bloeding of een infectie. In ons team worden patiënten 24 uur per dag / 7 dagen per week behandeld door een gespecialiseerd team van o.a. alvleesklier-chirurgen, interventie-radiologen en verpleegkundigen. Hierdoor worden eventuele complicaties snel herkend waardoor u meestal niet ernstig ziek zal worden.

De alvleesklier zorgt voor de suiker regulatie in ons lichaam en is een belangrijk orgaan voor de vertering van ons voedsel. U zult vaak al met tabletten starten voor de operatie om de vertering van voedsel te bevorderen. U moet erop rekenen dat u deze tabletten na de operatie zal moeten doorgebruiken om het deel alvleesklier dat overblijft te ondersteunen. Na de operatie zullen uw bloedsuikers ook in de gaten worden gehouden. Soms moet u daar aanvullende medicatie voor gebruiken.

+ Veranderd mijn leven na een alvleesklier operatie?

Nadat u thuis hersteld bent van de alvleesklieroperatie kunt u weer een normaal leven hebben zonder beperkingen.

Een alvleesklieroperatie is wel een ingrijpende operatie waarbij uw conditie en gewicht altijd wat afneemt. U zult de eerste dagen na de operatie meer in bed liggen dan normaal en een aantal dagen minder eten. De meeste mensen zijn na 3-6 maanden weer volledig opgeknapt. Na het herstel van een alvleesklieroperatie kunt u weer normaal eten, uw hobby’s uitvoeren en een normaal leven leiden.

+ Kan ik genezen van lever uitzaaiingen van darmkanker?

Ja, u kunt genezen van uw darmkanker uitzaaiingen in uw lever. Bij zo’n 20% van de patienten bij wie de uitzaaiingen verwijderd kunnen worden, komt de ziekte niet meer terug. Gemiddeld is 5 jaar na operatie ongeveer 50% van de patienten nog in leven. Door ons gespecialiseerde regionale team van verschillende specialisten zijn er tal van behandelmogelijkheden. Elke patiënt is uniek en verdient een persoonlijke aanpak. Wij zullen samen met u bekijken welke behandelopties voor u het beste zijn. De kracht van onze samenwerking is dat wij de beschikking hebben over alle nieuwe behandelmogelijkheden en op deze manier de beste mogelijkheid op overleving kunnen bieden, met een goede kwaliteit van leven.

+ Wanneer kan een levertumor geopereerd worden?

Chirurgische verwijdering van een levertumor geeft vaak de beste uitkomst. De plek van de tumor of tumoren in de lever en eventuele uitzaaiingen bepalen of een operatie mogelijk is. Na een operatie groeit de ‘restlever’ uiteindelijk weer aan, maar er moet voldoende gezond leverweefsel overblijven, want het lichaam kan niet zonder lever.

Het chirurgenteam van HPB Chirurgie Utrecht heeft afgelopen jaren ruim 120 leveroperaties per jaar uitgevoerd. Er is ruime ervaring met chirurgie voor alle typen levertumoren bij volwassenen, zoals goedaardige tumoren, leveruitzaaiingen van darmkanker (colo-rectale levermetastasen), leveruitzaaiingen van andere tumoren, leverceltumoren (hepatocellulair carcinoom) en galweg- en galblaastumoren (cholangiocarcinoom, Klatskin tumor).

Waar mogelijk opereren wij via kleine incisies met behulp van een operatierobot en gebruik van robot-echografie en fluorescentie om tumoren zo nauwkeurig mogelijk te verwijderen. Wij hebben ruime ervaring met complexe leveroperaties, zoals operaties ‘centraal’ in lever, operaties waarbij tot ¾ van het leverweefsel wordt verwijderd (extended hemihepatectomie) en operaties waarbij reconstructie van de onderste holle ader (vena cava inferior) nodig is. Ook als aanvankelijk geen operatie mogelijk is omdat de ‘restlever’ te klein is, hebben wij mogelijkheden om een voorbehandeling te geven. Bijvoorbeeld met chemotherapie, het dichtmaken van de poortader (porta-embolisatie) of radio-actieve bolletjes (radio-embolisatie). Vaak worden levertumoren het best behandeld door een combinatie van verschillende behandelingen. De optimale behandeling van elke patient wordt daarom vastgesteld in een groot overleg met andere specialisten, zoals oncologen, MDL-artsen en radiologen, zodat altijd de best passende behandeling kan worden gekozen.

Naast een operatie kan dit bestaan uit bijvoorbeeld: radiofrequente ablatie, microwave ablatie, radio-embolisatie met Yttrium- of Holmium-bolletjes, chemo-embolisatie, intra-arteriële chemotherapie (‘PUMP’ studie), bestraling (radiotherapie, MRI-gestuurde radiotherapie), chemotherapie, immuuntherapie, al dan niet in studieverband).

+ Is een leveroperatie risicovol?

Zonder lever kun je niet leven. Gelukkig heeft het lichaam ‘te veel’ leverweefsel en groeit na een leveroperatie de ‘restlever’ weer uit. De risico’s van een leveroperatie hangen samen met plaats van de tumor in de lever en de hoeveelheid leverweefsel die moet worden weggenomen.

Relatief kleine leveroperaties, waarbij minder dan de helft van de lever wordt weggenomen, hebben een laag risico. Om de operatie voor patiënten zo licht mogelijk te maken, voeren wij deze meestal uit via kleine sneetjes. Wij opereren dan met hulp van een Da-Vinci operatierobot, waardoor we zeer precies de tumoren kunnen verwijderen – ook als deze bijvoorbeeld ‘achter’ in de lever liggen. Soms kunnen patiënten dan al na één of enkele dagen het ziekenhuis verlaten.

Operaties waarbij de helft of meer van de lever wordt weggenomen, kennen meer risico. Als aanvankelijk geen operatie mogelijk is omdat de ‘restlever’ te klein is, hebben wij mogelijkheden om een voorbehandeling te geven. Bijvoorbeeld met chemotherapie, het dichtmaken van de poortader (porta-embolisatie) of radio-actieve bolletjes (radio-embolisatie). Hierna de tumor dan alsnog met een operatie worden verwijderd.

Bij elke type leveroperatie is het belangrijkste dat het herstel zo goed en snel mogelijk verloopt. Het team van HPB Chirurgie Utrecht voert jaarlijks veel van alle typen leveroperaties uit. Daardoor hebben ook de radiologen, anesthesisten, OK-assistenten en verpleegkundigen ruime ervaring. Zo kunnen eventuele complicaties snel worden herkend en behandeld. Het risico om ernstig ziek te worden als gevolg van complicaties is daarom laag.

+ Kan ik een second opinion krijgen bij jullie regionale team als ik een deskundige tweede mening wil horen?

U kunt altijd persoonlijk contact met ons opnemen via een eenvoudige email of per telefoon. Ook kunt u vragen of uw behandelend arts / huisarts dat doet. Wij zullen uw dossier nauwkeurig in ons regionale behandelteam bespreken, u persoonlijk te woord staan op onze poli en samen een behandelvoorstel maken.

+ Is er een leeftijdsgrens voor operaties aan de alvleesklier, lever en galwegen?

Nee, er is geen leeftijdsgrens. De conditie van de patiënt is doorslaggevend. Wij opereren patiënten van de jong-volwassen leeftijd tot in de 90. Al onze patiënten worden voorafgaand aan de operatie voor hun conditie beoordeeld op een pre-operatieve screeningspoli (POS-poli). Intake door een oncologisch verpleegkundige is standaard. Zo nodig worden ook andere specialisten of bijvoorbeeld een diëtist ingeschakeld bij gewichtsverlies. Indien patiënten op leeftijd zijn (70+) of andere aandoeningen hebben, met name aan hart of longen, wordt vaak een speciale screening door een geriater of op een ‘AGE-polikliniek’ verricht.

Als een operatie mogelijk is, geeft dat in veel gevallen de beste overlevingskans. Maar de kwaliteit van leven is het belangrijkste. Zeker op hoge leeftijd is het niet per definitie zo dat een operatie altijd de beste keuze is. Hoewel wij als chirurgen graag opereren, zullen wij altijd de patiënt als persoon benaderen en samen het juiste behandelplan kiezen.